Haberler - Ev Tadilatı Yaparken İzin

Ev Tadilatı Yaparken İzin

Ev tadilatı yaparken izin alınıp alınmayacağı konusunda, yapılan tadilatın türüne, şekline ve oluşturduğu sonuca göre farklılık göstermektedir. Kimi tadilatlar izin gerektirmiyorken kimi tadilatlar için izin gerekmektedir. Hangi şartlarda izin alınır, izin gerekli mi merak edilen sorular arasında yer almaktadır.

Ev Tadilatı Yaparken Belediyeden İzin Alınır mı?

Evde yapılan tadilatlarda ruhsatlı dahi olsa tadilat yapılması yeniden izin alma zorunluluğu gerektirebiliyor. Eğer izin alınmaz ise yapılan onarım ve değişiklikler kaçak sayılabilir. Tadilat ve onarım yapılan yapıda herhangi bir değişiklik yok ise izin alınması gerek görülmüyor. Bunun için her ihtimale karşı, tadilata başlamadan ev tadilatı yaparken izin için önce belediyeye veya tadilatı yapacak olan Ölmez Dekorasyon & İç Mimarlık yetkililerine danışılması sizin için faydalı olacaktır.

 

Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında, madde 19’ da şu şekilde açıklanıyor;

Madde 19-

Hane sahipleri, merkez yapının bakımı ve mimarı yapısı ile güzelliğini ve sağlamlığını hassasiyet ve titizlikle korumaya mecburdur.

Tadilat yapılan dairede, bütün katların beşte dördünün yazılı şekilde rızası olmadan ortak yerlerinde inşaat yapılamaz. Onarım değişiklik ve renkte dış badana veya boya yaptıramaz.

Ancak belirli koşullarda;

  1. Ortak yer ve alanların bir bozukluğunda
  2. Ana yapıya zarar verdiğinin ve acilen onarılması gerektiğinde
  3. Ana bölgenin güçlendirilmesinin zorunlu olduğu mahkemede tespit edilmiş olması durumunda tadilat planına projesine ve tekniğine uygun biçimde yapılması konularında tüm yapıdaki şahısların rızası aranmaz.

Yapı sahibi kendi yapısından bağımsız bölümünde ana yapıya zarar verecek şekilde onarım, güçlendirme, tesis ve değişiklik asla yapamaz.

Tavan yüzeyi, tabana ait kısım veya duvar yüzeyleri ile birbirine bağlantılı olan bağımsız kısımların bağlantılı bölgelerinde, kat sahiplerinin ortak rızasıyla ana yapıya zarar vermeyecek şekilde tadilat yapılabilir.

Her kat sahipleri ana yapıya ve diğer bağımsız kısımlara, kusuru ile verdiği zarardan dolayı diğer mülk sahiplerine karşı sorumlu durumdadırlar.

Kısaca özetleyecek olursak dışarıdan görünen, metrekare bakımından değişikliğe sebep olan ve binanın merkez taşıyıcı unsurlarını etkileyen tadilatlar yapılmaktadır. Bu işlemler için mutlaka belediyeden ev tadilatı yaparken izin belgesi alınması gerekiyor.

Ev Tadilatı Yaparken İzin


Toplam Kayıt: 4 [4 - 1] arası   
Sayfa: 1